Malo poznane sestavine za parfume

Malo poznane sestavine za parfume

imageAli ste že kdaj slišali za kalon, gvajak ali benzoin? Neobičajna imena, ampak pogoste sestavine v parfumih. Parfumi so sestavljeni iz naravnih (eterična olja, absoluti, konkreti, smole …) in sintetičnih (različne kemikalije) sestavin. Nekateri presegajo celo magično mejo 1000 surovin na parfum, vendar le redki. Bolj je parfum naraven, manj sestavin ima. Da pa boste postali boljši poznavalci parfumov, vam bomo predstavili osem njihovih najmanj poznanih sestavin.

VETIVER

Esenca vetiver je pridobljena iz vzhodnoazijske trave. Parfum zaradi nje diši zemeljsko. Povpraševanje po tej dišavi je v porastu, saj postaja vedno bolj popularna sestavina parfumov. Vetiver je znan tudi po svojih hladilnih lastnostih.

KAFROVEC

Veliko zimzeleno drevo, ki zraste od 20 do 30 metrov visoko in ga lahko najdemo na Kitajskem, Japonskem, v Tajvanu, Koreji in Vietnamu. Svetleči in voskasti listi imajo tipičen vonj po kafri, če jih prelomimo. Beli kristali kafre so pridobljeni iz drevesa in dišijo po naftalinu. V parfumeriji vonj kafre nudi oporo intenzivno zelenim in ostrim notam.

KALON

Kemična komponenta. Ta sintetična nota je bila ustvarjena z namenom, da v parfumu ustvari lahek, zračen in voden občutek lubenice ali melone. Kalon je zelo popularen v “morskih” parfumih.

  • Hugo Boss – Hugo (Purity)

BENZION

Olje, pridobljeno z ekstrakcijo iz drevesa Styrax Benzoin, ki ga drevo proizvaja kot odgovor na povzročeno škodo. Njegova edinstvena aroma spominja na vaniljo, zaradi česar je pogosto uporabljen v parfumih in je zlasti v Aziji in na Bližnjem vzhodu zelo zaželeno kadilo.

GVAJAK

Majhno, a eno najtrših in najtrpežnejših dreves na svetu. Vonj gvajaka je eksotičen s smolnato in fenolno platjo. Parfumu daje dimnato oz. bitumensko noto. Zelo popularna sestavina v parfumeriji.

HELIOTROP

Ime grmička izvira iz grških besed “Helios” (sonce) in “tropein” (obračanje), kar označuje nagnjenost k obračanju proti sončnim žarkom. S svojo živahno vijoličasto barvo in čudovitim vonjem privablja poglede in metulje. Vonj spominja na kombinacijo mandljev in vanilje.

YUZU

Japonski citrus. Njegova grenko suha aroma spominja na grenivko in je izredno visoke kvalitete. Yuzujevo olje se odlično ujema z drugimi olji citrusov, saj podaljšuje njihovo obstojnost. Vonj spominja na mešanico limone in limete s skoraj cvetličnim dotikom in grenko sladkimi poudarki svežine.

YLANG YLANG

Visoko cenjena rastlina v parfumeriji in aromaterapiji. Njen cvet je blagoslov v preobleki za mnoge zdravstvene težave. Vonj je bogat, cvetlični, ki delno spominja na banane, z nianso jasmina, sladko narkotičen in deluje kot afrodiziak.