Piramida dišav

Umetnost izdelave parfuma, ki se mu ne moreš upreti…

Parfum lahko opišemo kot glasbeno metaforo, katero harmonijo združujejo akordi. Akordi parfuma so njegove glavne dišavne “note”. Dišavne note se skozi časovno obdobje preobrazijo, pri čemer takojšnji vtis na nas pustijo najvišje, to so zgornje note. Slednje vodijo kasneje do srednjih, malo manj intenzivnih dišavnih not, ter od njih vse do najmanj intenzivnih, to je spodnjih dišavnih not. Vse dišavne note parfuma so ustvarjene z izredno tankočutnostjo razuma ter popolnim smislom dišeče privlačnosti. Pri tem je vzdraženost naših nosnic ves čas vzbujena s procesom harmoničnega izhlapevanja vseh treh dišavnih not.

Vse dišavne note so vedno neposredno odvisne ena od druge. Pri tem si z grafično ponazoritvijo pomagamo z razvrstitvijo dišavnih not v tako imenovano “Piramido dišav”. Piramido dišav vedno začnemo brati od vrha proti dnu.

  1. Zgornje ali vrhnje note:
    Dišave zgornjih not se ob nanosu parfuma na telo pojavijo najhitreje in z najmočnejšim odtenkom. Sestojijo iz zelo majhnih in lahkih molekul, ki so tudi hitro hlapljive. Slednje na nas pusti najmočnejši vtis, po čemer si določen parfum tudi najbolje zapomnimo. Parfume ne smemo izbirati na podlagi prvega vtisa, saj se njegova dišava že po nekaj minutah preobrazi v dišavo srednjih not.
  2. Srednje ali srčne note:
    Že ime pove, da so te dišavne note tiste, ki na nas najbolj vplivajo in jih lahko imenujemo kar srce parfuma. Najpogosteje se prav v njih skriva značilni karakter parfuma, ki lahko traja tudi do nekaj ur. Ta dišavna nota tekom časa postaja čedalje bolj prijetna.
  3. Spodnje ali bazne note:
    Te dišavne note na našem telesu obstanejo najdlje, tudi do 24 ur. Pri tem so te note glede na svojo izraznost najšibkejše, izrazijo se šele po 30 minutah nanosa parfuma. Skupaj s srednjimi notami pa tvorijo glavno podobo parfuma. Bazne note dajejo parfumu njegovo globino in so glavni akter njegove obstojnosti.

Spodaj sem ti pripravila izbor najbolj zahtevnih kompozicij MySpirit parfumov, ki so primerni za darila ali le crkljanje duše.